top of page

Van lucht naar warm water, een koud kunstje

​

Met een lucht-waterwarmtepomp baad je in

warmwatercomfort. De buitenunit pompt natuurlijke warmte uit de lucht in het water van convectoren, radiatoren en vloerverwarming. Dat zorgt ervoor dat de lucht-waterwamtepomp niet enkel een duurzaam en compleet laag-temperatuur verwarmingssysteem is voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie. Je kan bovendien even energiezuinig douchen dankzij het geïsoleerde opslagvat voor sanitair warm water.

shutterstock_576219700.jpg

Hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp?

​

De lucht-waterwarmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Het buitentoestel is door middel van koeltechnische leidingen verbonden met het binnentoestel. De warmtewisselaar van de buitenunit neemt warmte uit de buitenlucht op en geeft die af via de binnenunit aan de vloerverwarming, convectoren, radiatoren of sanitair warm water. Een warmtepomp verwarmt dus door warmteverplaatsing en niet door verbranding van gas of mazout. Ze verbruikt enkel elektriciteit om de pomp te laten functioneren. 

Loria NL.png

Een compleet en energiezuinig verwarmingssysteem.

De lucht-waterwarmtepomp levert warm water voor:

​​

  1. Vloerverwarming: absoluut de interessantste toepassing dankzij de lage watertemperaturen die vloerverwarming nodig heeft. Dankzij de weersafhankelijke regeling en de uiterst geavanceerde Inverter technologie, geniet je van het hoogste en energiezuinigste comfort. Ideaal voor ruimtes waarin een gelijkmatige warmteverdeling aangewezen is, zoals de leefruimte.
     

  2. Convectoren: dynamische laag-temperatuur convectoren leveren hun beste rendement in combinatie met een lucht-waterwarmtepomp. Een ‘perfect match’ op maat van de hedendaagse laag-energie woning met een laag e-peil. Ideaal voor ruimtes zoals de slaapkamer, waar het vaak aangenaam is om de ruimte sneller te kunnen opwarmen (bv. om te studeren) en weer te laten afkoelen (bv. om te slapen).
     

  3. Sanitair warm water: door het geïsoleerde opslagvat kan er genoten worden van uren badplezier. De warmtepomp verwarmt het water op het tijdstip dat je wenst, zelfs meerdere malen per dag indien nodig. Comfort verzekerd!

 

Hoe wordt het rendement van een warmtepomp beoordeeld?

​​​

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Dit is de verhouding tussen de verbruikte elektriciteit en de afgegeven energie onder de vorm van warmte. Een COP van 3,5 wil dus zeggen dat de warmtepomp 3,5 kWh aan warmte produceert voor elke kWh die uit het elektriciteitsnet komt.

Atlantic warmtepompen halen een COP van 4 tot 4,52, afhankelijk van het type en gemeten bij een buitentemperatuur van 7°C. Dit is de temperatuur die alle fabrikanten moeten hanteren bij de COP van hun toestellen. Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal ook de COP van de warmtepomp dalen. Je kan warmtepompen het best vergelijken op hun SPF of Seasonal Performance Factor. Dit is de verhouding tussen de opgenomen energie en de nuttig geleverde warmte over een volledig jaar of stookseizoen (oktober-april).

​

​

Wat houdt het energielabel in?

​

Sinds 26 september 2015 worden alle nieuwe verwarmingstoestellen, met water als warmtedragend medium, ingedeeld volgens energie-efficiëntie van A+++ tot G. Het rendement van condensatieketels op gas of mazout kan maximaal 100% bedragen. Bijna alle Atlantic warmtepompen hebben een A+ label voor verwarming, d.w.z. dat ze een seizoensgebonden energie-efficiëntie hebben tussen 98% en 125%.

​

​

Werkt een warmtepomp als het vriest?

​

Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal een warmtepomp meer inspanning moeten leveren om de warmte op te pompen en dus meer energie verbruiken. Het geleverde warmtevermogen is ook afhankelijk van de gevraagde afgiftetemperatuur. Wij geven voor al onze toestellen aan wat de warmtevermogens zijn bij -10°C buitentemperatuur en bij een afgiftetemperatuur van +35°C en +45°C. Daarnaast garandeert Atlantic warm water van +60°C bij een buitentemperatuur van -20°C zonder elektrische weerstand en met slechts één compressor. Extreme vorst is meestal van korte duur en heeft slechts een kleine invloed op het rendement over een volledig jaar of stookseizoen (Seasonal Performance Factor).

​

​

Wat is de impact van isolatie op het energieverbruik van een woning?

​

Trias Energeticas dicteert duidelijk eerst te investeren in isolatie en dan pas in een warmtepomp. Zodoende daalt de warmtebehoefte en dus ook het nodige vermogen van de warmtepomp. Hierdoor wordt de warmtepomp voordeliger in aanschaf en verbruikt uw klant bovendien een pak minder. Investeren in isolatie verdient zich altijd op korte tijd terug.

 

​

Waarom hernieuwbare energie?

​

De verbranding van fossiele brandstoffen vormt de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering. Er is maar één uitweg: de overstap naar hernieuwbare energie afkomstig van natuurlijke bronnen zoals water, wind, zon, aardwarmte en biomassa. In 2020 zal er in nieuwbouwwoningen in Europa amper nog worden verwarmd met fossiele brandstoffen zoals aardgas, stookolie en steenkool. De warmtepomp wordt het verwarmingssysteem bij uitstek.

 

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke gas- en mazoutketels. Ze haalt warmte van lage temperatuur uit de natuur en geeft die warmte op een hogere temperatuur af in de woning. De warmtepomp benut enkel elektriciteit om de pomp te laten draaien, in tegenstelling tot elektrische verwarming. Atlantic warmtepompen leveren zelfs 3 tot 5 maal zoveel energie als de elektriciteit die ze verbruiken.

bottom of page